Klubnyheder

Nekrolog: Dan Egerup - en floorball-ildsjæl

2. februar 2019, 15.50


Nekrolog: Dan Egerup - en floorball-ildsjæl
Hvordan ærer man et menneske som har haft så stor betydning for udviklingen af floorball i Helsingør? Hvordan kan man beskrive alt det som Dan var for klubben, for de mennesker der var i - og omgav klubben?

Dan satte mange skibe i søen og den bedste måde vi som klub kan ære Dan er at løfte i flok og sikre at skibene sejler videre og udvikler sig i Dans ånd. Den ånd som han efterlader sig er uendelig værdifuld, og den har været med til at løfte Helsingør FT og gøre det muligt for os at gennemføre de mange tiltag som er resultatet og videreførelsen af Dans virke.


Reaktionerne på klubbens opslag på Facebook om Dans bortgang, har været mange og hjertevarme og fortæller en historie om et mennesker, der har rørt så mange mennesker. 


Dan var kendt for sine lange og fyldige årsberetninger fremført med passion og indlevelse. Vi vil nedenfor gøre vores bedste for at beskrive Dan og hans floorballpassion og hvad han betød for klubben og personer, der kom i kontakt med ham gennem hans virke, i håbet om at den ånd som Dan plantede i HFT kan forblive, hans minde æres og at andre vil få mod til at løfte barren og sætte sig mål, der måske til tider kunne virke uopnåelige, men gennem vilje, sammenhold og tro pludselig blev opnåelige.

Det bliver i Dans ånd en fyldig beskrivelse...

hftTV lavede i 2012 en portrætfilm om Dan


De første år
Dans interesse for floorball blev født, da han som ”floorballfar” til Mikkel kom i hallen, i midten af 0’erne ,  og oplevede sporten på nærmeste hold. Dan bidrog indledningsvis fra sidelinjen, og da klubben i 2007-2009 gennemlevede sin værste krise og var på randen af opløsning, var Dan en del af de aktive forældre til klubbens eneste hold (et U17 hold), der gjorde at klubben overlevede. På klubbens generalforsamling i august 2009, samlede Dan en flok engagerede forældre og en enkelt U17 spiller omkring sig og trådte ind i bestyrelsen, med det formål at sætte nogle pejlemærker for udviklingen af klubben (der på dette tidspunkt talte omkring 35 medlemmer).

De første 3 skibe Dan satte i søen var en genrejsning af seniorafdelingen i HFT og et ambitiøst ”Special Olympic floorball” projekt.

Det var her at Dan første gang for alvor viste sine evner som ledestjerne og ildsjæl, der blev opsat nogle målsætninger:- HFT skulle skabe en klub hvor der var rum og naturlig plads til alle der ville – og som løftestang etableredes (i samarbejde med Jonas og Jesper Hviid) en satsning på ”Special Olympics floorball” i Helsingør – et projekt som ingen andre floorballklubber havde kastet sig ud i og slet ikke en klub med kun 35 medlemmer 


- HFT skulle have et herrehold i ligaen indenfor 5 år (på et tidspunkt hvor man dårligt havde et hold) 


- HFT skulle vokse og danne rammen op en klubkultur,  hvor ingen opgave var umulig og intet arrangement for stortTre ål som umiddelbart virkede uopnåelige, men her viste en af Dan’s evner sig til fulde: Evnen til at få folk omkring sig til at tro på visionen, at få folk til at føle, at de var en del af noget specielt og at vi sammen kunne bestige de højeste bjerge – i den sikre forvisning, at Dan altid var der til at støtte og vise nye og anderledes veje.

 

Special Olympics
En helt speciel evne, der ikke bare fik folk til at arbejde for visionerne, men langt hen ad vejen også for Dan og for det han troede på. Så med ildhu og stor indsats og ikke mindst personligt engagement, fik Dan skabt et ”Special Olympic eventyr” i Helsingør, der bl.a. resulterede i en tur til Østrig i 2011 til et U-officielt EM, hvor Danmark (HFT) får sølvmedaljer – Dan fik skabt en Øresundsturnering med flere svenske hold, hvor HFTs Special Olympics hold bliver et centralt omdrejningspunkt – det hele kulminerer med at Dan Egerup i 2011 vælges til ”Årets ildsjæl” i Dansk Handicapidrætsforbund – en ære som på mange måder indrammede Dan. Han skabte en succes ud af ingenting – ikke alene, men ved tro, ihærdig indsats og evnen til at få folk omkring sig til at arbejde samme vej.


TV Spot lagde vejen forbi Helsingørhallen i 2014, og det kom der dette interview ud af, hvor han deler sine erfaringer og visioner:


Herre senior i liga
Hvordan får man den ide, når man dårligt har et hold – tja for Dan var det naturligt at arbejde efter en næsten uopnåelig målsætning – så der blev skabt et hold af ”gamle” HFT spillere, der købte ind på Dans vision, og så stammen fra det U17 hold som var og er grundstenen i klubben de næste mange år.

Første år (2009/10) rykkede holdet fra 2. til 1. division og efter en enkelt stabiliseringssæson i første division – så op til sæsonen 2011/12 melder Dan skarpt ud – nu skal det være – HFT skal vinde divisionen og rykke op i ligaen – så Dan bruger energi, netværk og kontakter og får tilført yderligere kvalitet til truppen. Dels via endnu et par tidligere HFT-spillere, men i særlig grad 3 unge svenske knægte, der blev smittet af Dans projekt og i mange år pendlede frem og tilbage over Øresund for at være en del af hans vision og den særlige ånd de oplevede i HFT. 

Niklas Wensmark beskriver sin oplevelse af og med Dan således, og det siger måske mere end noget andet, det der var indbegrebet af hvad der kendetegnede Dan som menneske og hvad han betød:

Det var inför säsongen 2011 jag mötte dig första gången, jag och Wictor blev upplockade av dig och Tobias vid Scandlines. Vi åkte en liten sväng i Helsingör och stannade till vid en resturang för att diskutera grunden till vårt möte, spel i Helsingör Floorball team. Jag minns i detalj vad vi åt, jag minns hur vi skrattade och pratade om så mycket annat än bara innebandy. Du ville alltid lära känna människor i din omgivning på ett djupare plan. Men jag minns framförallt hur du sken upp när du presenterade Helsingör Floorball Team som förening och de stora planer som du haft för denna klubb, du pratade om föreningen som om det var din stora familj och bjöd in oss till att vara en del av denna. Vi skulle fundera på hur vi ville göra med vår kommande säsong och återkomma med besked, magkänslan när jag satt på båten på väg tillbaka till Sverige var att detta var nog inte sista gången vi sågs.

Vårt första gemensamma mål var att ta Helsingör Floorball Team från första divisionen upp till ligan på kortast möjliga tid. Vi skulle spela och ge allt på plan och du hade ordnat allt runt om kring för laget, för att detta skulle bli en spännande säsong där förutsättningarna inte skulle sätta några gränser. Målet blev avklarat och nya mål sattes upp. Du hade stora mål och visioner men var alltid noga med att förankra dem hos spelare och tränare. Det skulle vara gemensamma mål och du såg aldrig några hinder, bara mindre problem som du alltid lyckades ordna. 

Det första mötet fick mig att tänka på hur det var när jag var liten och hur min moderklubb fungerade på den tiden, ideellt arbete där samtliga människor var lika mycket värda och otroligt viktiga för föreningen. Där en ordförande är högst delaktig i det som sker och engagerar sig i stora som små uppgifter och gör det tillsammans med övriga medlemmar. Du signalerade en trygghet och en känsla av att "komma hem".

Alltid glad, alltid, ja vårt första möte började med att vi blev hämtade vid färjan och många möten i flera säsonger fortsatte på precis samma vis. Det var skönt att komma över till Danmark och sätta sig i din bil. Man fick alltid skratt och glädje på vägen till och/eller från en träning. Successivt blev man mer och mer involverad i familjen och många möten har det blivit. Även efter att jag lagt klubban på hyllan har du lyckats locka över mig till att spela igen, att hjälpa till och åter få känna mig delaktig.

Vi har fortsatt hålla kontakten och pratade senast två dagar innan din bortgång. Några dagar innan hade vi ett långt samtal om hur livet var för tillfället och den kampen som du genomgick. Men trotts pågående tuff behandling så skrattade du i telefonen och såg ljust på framtiden, grunden till  vårt samtal var egentligen att du skulle åka till Göteborg. Du behövde ju köpa en ny båt, en motorbåt så att barnbarnen kunde följa med dig ut eftersom det för tillfället var för tufft med segelbåt. Vi löste "problemen, för problem har du lärt mig att det inte finns" och du kom till Göteborg. Vi pratade om gemensamma planer, i sommar skulle vi titta på Helsingborgs Maraton och se när Mikkel sprang förbi Laröd, du skulle komma förbi och bada jacuzzi och dricka öl innan loppet. Vi skulle ses i Danmark några dagar efter vårt samtal men så blev inte fallet...

Din storhet slutar inte där, du har gjort så otroligt mycket för så otroligt många människor. Att ta hand om människor som tillhör familjen är en sak, men att fortsätta bjuda in fler till "familjen" är en annan, hur fick du plats med oss alla? Man kunde nå dig dygnets alla timmar, jag minns speciellt när jag skulle lägga in ditt telefonnummer i min telefon och du sa, det där är Dan 24/7 och än idag heter du så i min telefon. Numret till mannen som alltid ställde upp, som alltid gav allt till alla andra och som aldrig satte sig själv främst. Du är en av mina största idoler.

Alla vänner och familjemedlemmar som bjudits över till Danmark i samband med att vi spelat matcher har alltid sagt, den där Dan han är en väldigt generös och trevlig man, han är mån om och tar hand om alla.  Och visst hade dem rätt, Dan du var en extremt givmild, trevlig, engagerad och fantastisk person med det största hjärtat på denna jord. 

Jag är otroligt tacksam över att innebandyn förde oss samman och att jag fick möjligheten att lära känna dig, du har spridit så mycket glädje och kärlek, det känns enormt orättvist det som har hänt, du hade så mycket kvar framför dig. Som du alltid avslutade våra samtal, kan du vara snäll och hälsa alla där hemma!

Jag kommer alltid att minnas dig med ett leende på läpparna.

Niklas ord beskriver Dan som det altomfavnende menneske, med overskud og ukuelig optimisme, mere end noget andet!

Som det fremgår havde de unge svenske drenge købt ind på Dans vision for HFT og Dan gav inden sæsonen udtryk for disse forventninger til sæsonen:Og det endte naturligvis lykkeligt med oprykning til ligaen - ikke efter fem, men bare 3 år.
Oprykning til elitedivisionen februar 2012 efter målrig sejr over Lyngby!


Første arrangement: Pokalfinaler 2011
Det sidst punkt i den indledende plan var at HFT skulle evne at stå i spidsen for et større arrangement – det blev arrangementet med pokalfinalerne 2. januar 2011 – et arrangement som Dan stod i spidsen for sammen med Tobias Jørgensen og den øvrige bestyrelse – et arrangement som forløb fejlfrit og satte barren for hvad en lille forening kunne klar, når bare vi stod sammen og løftede i flok.


Målene nået – hvad så:
Så i 2012 havde bestyrelsen og klubben allerede nået de 3 mål som var sat det efterår i 2009. Klubben havde vokset sig større, og der var nu på omkring 100 medlemmer i klubben - det var derfor tid til nye mål og nye visioner.

Først og fremmest var der i det efterfølgende år jo fokus på ligadeltagelsen og diskussionerne omkring eventuel overgang til landsdækkende liga – men Dan havde i vanlig stil snøren ude og fik engageret en kapacitet på målmandsposten i form af Alexander Gaihede, der også blev smittet af Dans vision og på trods af sin store kapacitet som målmand, der ret beset selv kunne vælge hvilket hold han ville spille for – valgte det uprøvede og spændende projekt i Helsingør.

Ligaoplevelsen var stor for spillerne og specielt deltagelsen i ”Friday Night Floorball” på Kanal Sport gav klubben omtale. Dan strålede over at vi på bare 3 år var gået fra næsten udslettet klub, til at spille live på TV.

Dan arbejdede dog også med andre visioner, der var elementer i klubben der skulle udvikles: Ungdom. Damer og Motionister.

Dan stod fadder til en målrettet ungdomssatsning med helhjertet indsats omkring skolernes floorball dag – hvor HFT udvidede konceptet med flere klassetrin, dette blev begyndelsen til en udvikling af en ungdomsafdeling i vækst og hvor den langsigtede målsætning er at have hold på alle alderstrin - en vision klubben stadig arbejder med.


Udvikler damefloorball
Damefloorball skulle etableres og blive en stærk del af klubben (mere om det senere) og begrebet motionstfloorball begyndte at rører på sig og DGI/DIFs projekt ”bevæg dig for livet” var springbrættet. Dan satte sig i førersædet og sikrede, at HFT blev valgt som en af de første samarbejdsklubber i projektet, hvilket siden hen har resulteret i en stortrivende motionistfloorballkultur i HFT-regi.


Oktober 2016 - Dan dirigerer tropperne.


Men en ide havde Dan gået og puslet med i et stykke tid – født af succesen med afvikling af pokalefinalestævnet i 2011, var en vision om at "vi skal have verdens bedste liga til Danmark!". Dette er et enestående eksempel på Dans visioner og evner til at få folk til at tro på og tage ejerskab af hans ideer – lige meget hvor uoverskuelige eller umulige de så ud – for hvordan griber man lige det an?

Jo man får først samlet en lille gruppe omkring sig, får dem overbevist om ideen og tager dem med på ”scouting tur” til SSL kampe i Helsingborg. Så tager man kontakt til FC Helsingborg og forsøger at komme igennem med denne ide – her er hvad daværende klubchef Kristoffer Fält, sender af besked og minde fra de dage i 2014:

Det är med otrolig sorg jag nås av beskedet att Dan Egerup har lämnat oss. Först och främst går mina tankar till Dans nära och kära. Kärleksfull och omtänksam människa, alltid med ett leende på läpparna och en enorm kärlek för Helsingör Floorball och sporten innebandy. Det fanns inga problem i din värld, endast möjligheter och lösningar.

Vi hade kontakt om diverse samarbete mellan FC Helsingborg och Helsingör Floorball Team. Du tog med spelare och ledare för att kolla på SSL-matcher i Helsingborg, vi hade SSL-spelare och ledare som instruktörer i Helsingör. Under 2014 började vi diskutera en smått galen idé… FC Helsingborg och Helsingör Floorball ska tillsammans arrangera en av FCH:s hemmamatcher i Helsingör och Helsingörhallen. Ingen av oss visste om denna idé skulle bli fiasko eller succé. Om en månad arrangeras en SSL-match för femte året i rad i Helsingörhallen. Vi kan med all säkerhet konstatera att denna galna idé blev succé.

Utan Dan hade vi aldrig vågat, du hade lösningar på allt och alltid ett leende på läpparna. Det är min bestämda uppfattning att arvet du lämnat efter dig kommer vårdas och tas om hand. När matchen FC Helsingborg – Storvreta startar lördagen 16 mars 2019 i Helsingörhallen, kommer vi alla minnas vem som gjorde detta möjligt.

Vila i frid, Dan Egerup

- Kristoffer Fält, tidigare spelare och klubbchef i FC Helsingborg.

Som det fremgår tog også FCH Helsingborg et skridt ud i det ukendte, men Dans entusiasme, positivisme og ukuelige tro på at problemer var til for at blive løst – overbeviste FCH om at dette var en mulighed, der skulle afprøves.

Og Dans tilgang til tingene skulle blive bevist: Kampen lørdag den 7. marts 2015 blev overværet af 1.307 tilskuere i Helsingørhallen og blev en bragende succes – ugen op til kampen fik Dan beskeden om at Svensk TV 4 havde besluttet at dette var kampen der skulle live transmitteres i svensk tv. Det betød "TV gulv" med reklamer og en ikke helt lille mængde yderligere forberedelse og ting der skulle virke (sendevogn, opkobling etc.). Men også dette blev løst – med Dan som ledestjerne og bannerfører. SSL-kampen har i de efterfølgende år været et årligt højdepunkt ikke bare for HFT men også for FCH, der ser frem til turen til Helsingør hvert år. SSL-arrangementet er et vartegn på Dans virke og inspiration og evne til at tænke store tanker.

Afgår som formand
Efter det veloverståede SSL-arrangement besluttede Dan sig for at fratræde som formand for klubben efter 6 år på posten. Det betød imidlertid ikke at Dan forlod HFT – nej han havde stadig et punkt, der ikke var nået helt i mål: Damefloorball!

Så derfor satte Dan sig selv i førersædet for at få cementeret dameafdelingen i HFT. Gennem endnu en entusiastisk og indlevende indsats, fik han sammen med Mikkel og Christian etableret en dametrup, der har udviklet sig helt fantastisk  de efterfølgende år.

Endnu et projekt Dan startede stort set fra "scratch". Med sin ukuelige optimisme, sin evne til at få folk med sig – fik han skabt en dametrup, der byggede på hygge, samvær, udvikling og ikke mindst at sammen kan vi flytte bjerge. Og bjerge blev der flyttet efter et opstartsår blev holdet tilmeldt 2. division i sæsonen 2016/17 og den 29. oktober 2016 blev den første turneringssejr for et HFT Damehold en realitet. Folk omkring Dan vil vide at dette var en milesten for ham – han strålede og da holdet den 28. marts 2017 kunne strække armene i vejret som vinder af 2. division var det bare endnu en milesten i Dans virke – men endnu et vidnesbyrd om det drive og den betydning Dan havde for vores forening.

I dag tæller dameafdelingen mere end 2 hold og damemotionist + 50 år er også kommet til.

Dan efterlader et stort hul, men vi har som forening haft glæden af Dan, hans inspiration, hans hjerte og frem for alt hans medmenneskelighed. Dan havde ALTID tid til alle. Dan var altid glad og positiv, selv når det var svært.

Det skal vi bære videre, huske os selv på og frem for alt ære.

Dan - ære være dit minde – du vil for altid være iblandt os.


Helsingør Floorball Team

Klubnyheder
W1siziisijiwmtuvmdgvmtavmjnfmtjfmjzfndczx0hgvf9taw5pbwfuzde2mhg2mdauanbnil1d?sha=d3bb0ce58cc46706